Açlık ve Yoksulluk Sınırı Rakamları Açıklandı

BİSAM’ın son raporuna göre, Türkiye’de şubat ayında dört kişilik bir aile için açlık ve yoksulluk sınırları açıklandı. Açlık sınırı 16,100 TL iken, yoksulluk sınırı 55,691 TL olarak belirlendi. Bu veriler, Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi’nin 2024 Şubat ayına ilişkin açıkladığı ‘açlık ve yoksulluk sınırı’ verilerinden elde edildi.

Raporda, dört kişilik bir ailenin aylık mutfak harcamalarını kapsayan açlık sınırının 16,100 TL, eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma ve ulaşım giderlerini içeren yoksulluk sınırının ise 55,691 TL olduğu belirtildi.

Ayrıca raporda, sağlıklı ve dengeli beslenmenin günlük maliyetinin 536 TL olduğu ifade edildi. Bu bağlamda, yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık gıda harcamasının 4,406 TL olduğu ortaya konuldu.

Araştırma yöntemi olarak, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken minimum aylık gıda harcamasının açlık sınırı olarak belirlendiği ve bu verinin Hane halkı tüketim harcamasına dağıtılmasıyla yoksulluk sınırının elde edildiği açıklandı. Yoksulluk sınırı hesaplanırken, TÜİK Hane halkı Bütçe Anketi Tüketim Harcaması Araştırması 2016 sonuçlarının, 3. yüzde 20’lik diliminin tüketim harcamalarının dikkate alındığı vurgulandı. Bu grup, Türkiye’nin nüfusunun yüzde 40 ila yüzde 60’ını kapsamaktadır ve 18-50 yaş arası yetişkinler ile 10-18 yaş arası çocukları içermektedir.

Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir