Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttuğunu duyurdu. Başkan Fatih Karahan liderliğinde gerçekleşen toplantıda alınan bu karar, piyasalarda büyük bir sürpriz yaratmadı.

Son dönemde, TCMB’nin rezerv biriktirme hamleleri dikkat çekiyor. Kur şoklarına karşı ekonomiyi daha dayanıklı hale getirmeyi hedefleyen banka, rezerv seviyelerini tarihi zirvelere taşıdı. Bunun sonucunda Türk lirası likiditesinde artış yaşandı ve fazla likidite 308 milyar TL’ye ulaştı. Artan likiditenin etkisiyle gecelik faiz oranı yüzde 47,04 seviyesine kadar geriledi.

Konut Kredisi ve Mevduat Faizlerinde İndirim

Faizlerin gelecekte düşeceğine dair beklentiler, bazı bankaları harekete geçirdi. Enflasyondaki olası düşüşle birlikte faiz indirimi yapılacağına dair öngörüler, kamu ve özel bankaların konut kredisi ve mevduat faizlerinde indirime gitmesine yol açtı. Örneğin, bazı kamu bankaları 5-10 yıl vadeli konut kredisi faiz oranlarını yüzde 3,09’dan yüzde 2,79’a çekti. Özel bankalar da benzer şekilde oranlarını yüzde 3’e yaklaştırdı.

Ekonomistler Faizlerin Sabit Kalmasını Bekliyordu

Ekonomistler, enflasyon hedefindeki kararlılık nedeniyle politika faizinin sabit tutulacağı yönünde tahminlerde bulunmuştu. Foreks tarafından yapılan faiz beklenti anketi de eylül ayının pas geçileceğini öngörmüş, faiz indirim sürecinin 2024 yılı içinde başlayacağını işaret etmişti. Trive Yatırım, ekim ayında 250 baz puanlık bir faiz indirimi bekleyen ilk kurum olurken, genel beklentiler ise kasım ayında bir indirim olacağı yönündeydi.

Ankete katılan aracı kurumların beklentileri ise şöyle listelenmişti:

Kaynak: Foreks Haber- Faiz Beklenti Anketi

Yatırımcılar, faiz indirim patikası hakkında daha fazla ipucu almak için 26 Eylül’de açıklanacak PPK toplantı özetine odaklanacak. Özellikle bir önceki PPK metninde yer alan “şahin” ifadelerin korunup korunmadığı, piyasalar tarafından dikkatle izlenecek.

Merkez Bankası’nın gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin kritik tarihler ise şöyle olacak:

Shares:
Bir yanıt yazın