Üreticilere Faiz Desteği: Gübre, Tohumluk ve Yemlik Arpa İçin Yeni Destek Paketi

Bakanlar Kurulu, ülkedeki üreticilerin desteklenmesi amacıyla kimyevi gübre, tohumluk materyali ve yemlik arpa kullanımında faiz desteği sağlanacağını açıkladı. Bu kararlara ilişkin detaylar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kimyevi Gübre İçin Faiz Desteği
1 Ekim 2024 – 30 Eylül 2025 döneminde, zahire üreticilerine kredili olarak kimyevi gübre kullanmaları durumunda faiz desteği sağlanacak. Karara göre, “Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası Ltd.’den temin edecekleri kredilere mukabil, dönüm başına 25 kg. olacak şekilde taban gübresinin 31 Aralık 2024 tarihine kadar alınması kaydıyla ve dönüm başına 15 kg. olacak şekilde üst gübrenin ise 15 Mart 2025 tarihine kadar alınması kaydıyla kullanılacak” gübreler için %60 oranındaki faizin 35 puanı Faiz Farkı Fonu’ndan karşılanacak.

Tohumluk Materyali İçin Faiz Desteği
Zahire üreticilerinin tohumluk materyali ihtiyaçları için de faiz desteği uygulanacak. 2024-2025 üretim döneminde, üreticiler Toprak Ürünleri Kurumu’ndan veya diğer yetkili firmalardan alacakları tohumluk materyaller için Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası aracılığıyla kredi kullanabilecekler. Bu kredilere “toplam yüzde 60 oranındaki faizin 35 puanlık kısmı Faiz Farkı Fonu’ndan karşılanacak.”

Yemlik Arpa İçin Faiz Desteği
Küçükbaş hayvan yetiştiricileri için de yemlik arpa sağlanmasına yönelik bir destek paketi açıklandı. 1 Kasım 2024 – 31 Ocak 2025 tarihleri arasında damızlık küçükbaş hayvan başına günlük 1 kilo yemlik arpa desteği sağlanacak. Satın alımlar, geçerli piyasa fiyatından yapılacak ve krediye uygulanacak “toplam yüzde 60 oranındaki faizin 35 puanlık kısmı Faiz Farkı Fonu’ndan karşılanacak.”

Bu destek paketleri, üreticilerin mali yükünü hafifletmeyi ve sektörün sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefliyor.

Shares: