GameStop’un Hareketli Yolculuğu: Yatırımcıların Dikkatini Çeken Ani Yükseliş

Finans piyasalarında, bazı yatırımcılar temel analiz, bazıları ise teknik analiz prensiplerine bağlı kalırken, bu iki yöntemin de açıklayamadığı hareketler yaşanabiliyor. Dün, GameStop hisselerinde yaşananlar da bunlardan biriydi. Sosyal medyanın etkisiyle bireysel yatırımcıların ilgisini çeken ve ani yükseliş gösteren hisse senetlerine “meme hissesi” deniliyor.

Video oyunu perakendecisi GameStop (GME) hisseleri de bu meme hisselerinden biri olarak kabul ediliyor. Üç yıl önce yaşadığı yüzde 1746’lık hızlı yükseliş ve açığa satış yapan finans devlerini zarara uğratmasıyla gündeme gelen GameStop hisselerinde yine büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Ancak bu hareketliliği ne temel analiz ne de teknik analiz prensipleri açıklayabiliyor.

Bu kapsamda, 2021 yılındaki rekor ralliyi tetikleyen ve internet ortamında “Roaring Kitty” olarak bilinen Keith Gill tarafından pazartesi günü paylaşılan bir fotoğraf, yatırım dünyasını hareketlendirdi. Gill, yaklaşık üç yıl sonra sosyal medya platformuyla etkileşime geçerek bir fotoğraf paylaştı. 2020 ve 2021 yılları arasında yatırımcıları GameStop’a yoğun bir şekilde yatırım yapmaya teşvik eden ve “meme hissesi” çılgınlığını başlatan Gill’in paylaştığı görsel, GameStop hisselerinde sert bir yükselişe neden oldu.

Bu paylaşımdan sonra harekete geçen yatırımcı grubunun da desteğiyle, GameStop sadece bir günde yüzde 74,4 değer kazandı. S3 Partner verilerine göre, ani fiyat artışı nedeniyle açığa satıcılar 1 milyar dolar kayıp yaşadı.

Bloomberg Intelligence’a göre, pandemi döneminde biriken tasarrufların önemli ölçüde harcanması sonrasında, 2021 yılındaki tasarruf oranlarının düşük olması, bu ralliye katılabilecek yatırımcı sayısını sınırlayabilir ve ralliyi daha kısa süreli hale getirebilir.

2021 yılında Reddit ve Twitter’da “Roaring Kitty” ismiyle bilinen Keith Gill, küçük yatırımcıları organize ederek GameStop ve AMC Entertainment gibi Wall Street devlerinin kısa pozisyon aldığı hisselerde alımlar yapmıştı. Bunun sonucunda finans kuruluşları milyarlarca dolar zarar etmişti, hatta Londra merkezli White Square Capital zarar sonrası faaliyetlerini sonlandırmıştı.

Ocak 2021’de, hisseler 3 haftada yüzde 1746 artarak 4,40 dolardan 81,25 dolara yükselmişti, ancak bu yükselişin ardından yine 3 hafta içinde 10,25 dolara gerilemişti.

Bone Fide Wealth Başkanı Douglas Boneparth, CNBC’ye verdiği demeçte, GameStop gibi meme hisse senetlerinde yatırım yaparken, yatırımcıların kendilerini neyin motive ettiğini düşünmelerinin önemli olduğunu ve bu hisselere yatırım yaparken dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Boneparth, herhangi bir hisse senedine yatırım yapmadan önce, yatırımcıların şirketin temel iş modelini ve uzun vadede gelirini artırmayı nasıl planladığını araştırması gerektiğini de belirtti.

Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir