Türkiye Emeklilik Sistemi En Kötü Ülkeler Arasında

ABD merkezli danışmanlık şirketi Mercer ve CFA Enstitüsü tarafından hazırlanan Küresel Emeklilik Endeksi’ne göre, Türkiye emeklilik sistemi açısından en kötü performans gösteren ülkeler arasında yer aldı. 48 ülkenin emeklilik sisteminin değerlendirildiği bu endekste, Hollanda bir kez daha zirvede yer alırken, Türkiye 45. sırada kendine yer buldu.

Raporda, ülkeler yeterlilik, sürdürülebilirlik ve bütünlük gibi farklı kriterler üzerinden değerlendirildi. Emeklilik sistemleri puanlarına göre kategorilere ayrılırken, Hollanda A kategorisinde en yüksek notu aldı. Türkiye ise D kategorisinde sınıflandırıldı. A grubunda Hollanda’nın yanı sıra İzlanda, Danimarka ve İsrail gibi ülkeler yer alırken, Hollanda 84,8 puanla en iyi emeklilik sistemine sahip ülke olarak öne çıktı.

Türkiye, 48,3 puanla D kategorisinde yer aldı. D kategorisi, ciddi zayıflıkları ve eksiklikleri bulunan, iyileştirilmediği sürece sürdürülebilirliği şüpheli olan sistemleri temsil ediyor. Türkiye’nin yanı sıra Güney Afrika, Filipinler, Arjantin ve Hindistan da bu grupta değerlendirildi.

Shares: