KKTC Esnafına Büyük Destek: Kredi Kefalet Merkez Kooperatifi, 3.5 Milyar TL ile Esnafa Can Suyu Veriyor

Türkiye Cumhuriyeti’nin 2010 yılından bu yana sağladığı maddi destekle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ekonomisinin gelişimine katkı sağlanırken özellikle küçük esnafın uygun krediye kolay erişimi mümkün hale getiriliyor.

3.5 milyar TL’lik hacme ulaşan destek… Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Merkez Kooperatifi Başkanı Kemal Altuncuoğlu, 2010 yılından bu yana 3 bin esnafa kredi imkanı sağladıklarını belirterek, “Kredi talepleri oldukça yoğun, bu nedenle 2024 yılı içinde 400-500 milyon TL daha kredi kullandırılacak.” açıklamasında bulundu.

“3 farklı kredi türü sunuluyor”… Başkan Altuncuoğlu, “Güncel olarak bin 400 kişide yaklaşık 400 milyon TL paramız var.” diyerek, kooperatifin her ay 30-40 kişiye kredi verebildiğini ifade etti. Altuncuoğlu, kooperatifin işletme kredisi, iş aracı edindirme kredisi ve işyeri edindirme kredisi olmak üzere 3 farklı kredi imkanı sunduğunu belirtti.

Cemre CEMALİ

2010 yılında ülkemizdeki esnafa destek olmak amacıyla kurulan Kredi Kefalet Merkez Kooperatifi şu ana kadar 3 bine yakın kişiye kredi imkanı sağladı. İşletme Kredisi, İş Aracı Edindirme Kredisi, İşyeri Edindirme Kredisi olmak üzere 3 farklı kredi imkanı sunan kooperatif, 2024 yılında esnafa yaklaşık 400-500 milyon TL daha kredi sağlamayı planlıyor.

Kıbrıs Türk Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Merkez Kooperatifi Başkanı Kemal Altuncuoğlu, esnafların kredi alma sorunlarına çözüm olarak 2010 yılında kurulan kooperatifin faaliyetlerini anlattı.

“2010 yılında kuruldu”… Altuncuoğlu, Kredi Kefalet Merkez Kooperatifi’nin Esnaf ve Sanatkarlar Merkez Birliği tarafından kurulduğunu ve 2010 yılında faaliyete geçtiğini ifade ederek, 2017 yılında Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’ne (TESKOMB) bağlandıklarını söyledi.

“Kullanım hacmi yaklaşık 3.5 milyar TL”… Altuncuoğlu, 2017 yılında kooperatif için ayrılan bütçenin 2.5 milyar TL olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz ay Türkiye Ticaret Bakanı’nın KKTC ziyaretinde kooperatifimize 150 milyon TL daha destek verildi.” dedi. Altuncuoğlu, kooperatifin sunduğu 3 farklı kredi türü ve düşük faiz oranlarıyla esnafa önemli bir destek sağladığını vurguladı.

“Yaklaşık 3 bin kişiye kredi imkanı sağlandı”… Kooperatifin kuruluşundan bu yana 3 bin esnafa kredi imkanı sağlandığını belirten Altuncuoğlu, “Güncel olarak bin 400 kişide yaklaşık 400 milyon TL paramız var. 2024 yılında da 400-500 milyon TL daha kredi vermeyi planlıyoruz.” dedi. Esnafın kredi kullanabilmesi için en az 6 aylık esnaf olma şartının bulunduğunu ve kooperatifin esnafın ayakta kalmasına önemli bir katkı sağladığını ifade etti.

“Esnafın ayakta durmasını sağlamamız lazım”… Altuncuoğlu, KKTC’de esnafın önemli bir kesimi oluşturduğunu ve esnafın ayakta durabilmesi için desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti her türlü desteği sağlıyor. Ucuz kredi imkanı sunuyor ve bu konuda zorluk çıkarmıyor. Esnafa bu yıl 180 milyar TL destek verildi.” dedi. Esnafın ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Altuncuoğlu, siyasi erkin piyasayı ucuzlatması gerektiğini söyledi ve esnafın sorunlarının sürekli olduğunu ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir