Kredi ve Kredi Kartı Borçlarında Yapılandırma Süreci Başladı

Kredi ve kredi kartı borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşlara 60 ay vadeli yapılandırma imkanı sunulmaya başlandı. Hem kamu bankaları hem de özel bankalar, borçlarını yeniden yapılandırmak isteyen bireylere bu fırsatı tanıyor. Özellikle enflasyonun etkisiyle kredi ve kredi kartı kullanımında yaşanan artış, BDDK tarafından sağlanan bu yapılandırma kolaylığıyla rahatlatılmaya çalışılıyor.

Yapılan düzenleme kapsamında, kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank öncülüğünde 1,5 milyar liralık kredi kartı borcu yapılandırıldı. İş Bankası ve Akbank gibi özel bankalar da yapılandırma sürecinde önemli rol oynuyor.

Faiz oranlarına bakıldığında, kart borçlarının yapılandırılması sürecinde faiz oranı yüzde 3,11 olarak uygulanıyor. Merkez Bankası’nın referans faizi baz alınarak yapılan bu yapılandırma, faizlerde düşüş olması durumunda yeniden düzenlenebilecek. Kredi kartı borçlarında uygulanacak azami faiz oranları ise 24 Ekim’de açıklanacak ve 1 Kasım’da yürürlüğe girecek. Borç tutarına göre faiz oranları değişiklik gösterecek; 25 bin TL altındaki borçlar için yüzde 3,50, 25 bin ile 150 bin TL arasındaki borçlar için yüzde 4,25, 150 bin TL üzerindeki borçlar için ise yüzde 4,75 olacak.

Yapılandırma sürecinde dönem borcunun asgarisini ödemeyen bireylerin borçları taksitlendirildiğinde, taksitler asgari ödeme tutarına dahil edilecek. Borcun yarısı ödenmeden kredi kartı limiti artırılamayacak. Ayrıca ihtiyaç kredilerinde 30 günden fazla geciken ödemeler de yapılandırılabilecek. Ancak bu yapılandırmadan yararlanmak için başvuru sahiplerinin bir yıl içinde başvurmuş olması gerekiyor.

Örnek olarak 50 bin TL tutarındaki bir borcun 12 ay vadeli yapılandırılması durumunda, aylık taksit ödemesi 5 bin 340 TL olacak ve toplam geri ödeme 64 bin TL’ye ulaşacak. Aynı tutarın 60 ay vadede yapılandırılması halinde ise aylık taksit 2 bin 228 TL olacak ve toplam geri ödeme 133 bin TL’yi bulacak.

Shares: