Merkez Bankası, Faiz Kararını Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Fatih Karahan başkanlığında gerçekleştirilen ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttuğunu duyurdu.

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, faiz oranlarının sabit kalacağını tahmin etmişti. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentisi ise yüzde 46,50 olarak hesaplanmıştı.

Kaynak: TCMB – Piyasa Katılımcıları Anketi

Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’nde ise cari ay sonu beklentisi yüzde 50’de sabit kalırken, 3 ay sonrası için yüzde 48,10, 12 ay sonrası için yüzde 33,30, 24 ay sonrası için ise yüzde 21,61 olarak öngörülmüştü. Bu beklentilerde sanayi üretiminin son 16 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ve işsizlik oranının son 11 ayın en yüksek seviyesine çıkması etkili oldu.

Enflasyon verileri de faiz indirimi beklentilerini değiştirdi. Haziran ayında yüzde 1,64 olan enflasyonun, temmuzda aylık yüzde 3,23 artması, üçüncü çeyrekte faiz indirimi beklentilerinin zayıflamasına yol açtı. Bu gelişmelerin ardından Citi, UBS, Morgan Stanley ve Bank of America gibi kurumlar, TCMB’nin üçüncü çeyrek boyunca faiz oranlarını sabit tutacağını öngördü.

Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir