S&P’den Türkiye’ye Müjdeli Haber

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart Poor’s Global, Türkiye’nin kredi notunu beklenen yönde bir kademe yükselterek “B”den “B+”ya çıkardı. S&P Global’den gelen açıklamaya göre, bu kredi notu artışının ardından Türkiye’nin kredi notu görünümü “pozitif” olarak belirlendi.

S&P, Türkiye’deki yerel seçimlerin sonuçları ve dış dengelenme faktörlerinin etkisiyle para, maliye ve gelir politikaları arasındaki koordinasyonun iyileşeceğini öngörüyor.

Kredi notunun yeniden yükseltilmesi için Türk lirasına olan güvenin sağlanması önemli bir kriter olarak belirtildi. S&P, önümüzdeki iki yıl içinde portföy girişlerinin artmasını, cari açığın daralmasını ve enflasyon ile dolarizasyonun azalmasını beklediğini ifade etti. Ancak, merkez bankasının Türk lirasındaki değer kaybını kontrol altına alması nedeniyle ilerlemenin yavaş olabileceğini ve rezerv birikiminin de ılımlı seyredeceğini belirtti.

S&P Global’in olumlu senaryosuna göre, politika yapıcılar cari açığın daralması ve dolarizasyonun tersine dönmesiyle birlikte enflasyonu düşürmeyi ve Türk lirasına olan güveni yeniden tesis etmeyi başarırsa, Türkiye’nin ülke notunun bir kez daha yükseltilebileceği vurgulandı.

Ancak, kurumun olumsuz senaryosunda, para birimindeki değer kaybının devam etmesi ve enflasyonla mücadele politikalarının tersine çevrilmesi durumunda Türkiye’nin finansal istikrarı veya kamu maliyesi üzerindeki baskıların artabileceği uyarısında bulunuldu. Ayrıca, politika yapıcıların üzerindeki baskıyı azaltacak şekilde planlanan seçimlerin olmamasının geçici ücret ve emekli maaşı artışlarını sınırlayabileceği belirtildi.

S&P Global, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın geri kalan 2024 yılında gösterge bir haftalık repo faiz oranını %50’de tutmasını ve Türk lirasının değer kaybı baskılarına karşı önlem almasını bekliyor. Ayrıca, kurum, TCMB’nin faiz artırımlarında bekle-gör yaklaşımı izlemesini ve bankaların bilanço yönetimine ilişkin düzenlemeleri basitleştirmesini bekliyor.

S&P Global, 2024 yılı için nakit ve tahakkuk bazlı genel devlet açığının GSYİH’nın %4,8’i civarında olacağını tahmin ediyor. Büyüme beklentilerini %3,0 olarak belirleyen kurum, bu yıl için tüketici fiyatları tahminini %55,8, gelecek yıl için ise %27,3 olarak açıkladı. Ayrıca, USD/TRY için bu yıl sonunda 31,88, gelecek yıl sonunda ise 43,00 seviyelerini öngörüyor.

Öte yandan, diğer derecelendirme kuruluşları Moody’s ocak ayında görünümü durağandan pozitife çekerken, Fitch Ratings mart ayında Türkiye’nin kredi notunu yükseltmişti.

Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir